Vi kørte Åre i småstykker

Posted on Posted in Skier

Skrevet af Rikke Olsen


For to uger siden kom ShredSisters hjem fra den første skitur sammen i Åre. Vi var 14 piger afsted i fire dage, hvor vi stod på ski og lavede fest og halløj i de svenske fjelde. Alle dem som skal med til på næste tur til Tignes kan godt glæde sig. Her er fire highlights fra fire fantastiske dage.

Fjorten piger er blevet sluppet løs på løjpen, de har ventet i flere uger på denne tur. Nogen var på ski i sidste uge, for andre er det første tur i seks år, men de er på vej ned af den samme løjpe og de vil det samme. De vil udfordre sig selv på ski og de vil møde ligesindende piger. Det er et farverigt syn at køre bagerst og betragte dem, imens de fræser ned af pisten i flok. Smarte jakker, skinnende goggles og rygsække med lavineudstyr - udstyret er i orden og de her piger ved hvad de kan li’ - at stå på ski.

ShredSisters har været på sin første skitur til Åre. Programmet var fyldt med undervisning og arrangementer fra morgen til aften, så i denne blog får du fire highlights fra fire dage i off-pistens tegn. Det har til tider været svært og grænseoverskridende, men det hele endte godt.

Alle pigerne
Alle pigerne. Foto: Marie Tvarnø

Lavine og bipperøvelse

Sikkerhed kommer først - også i off-pisten. Et af turens hovedformål var at køre off-piste og opkørt sne. Det var derfor obligatorisk at have lavineudstyr og bipper med. Hver eftermiddag brugte vi på at lave bipper-øvelser. Kendskabet til lavineudstyr var meget forskelligt. Nogen havde brug for hjælp til at tænde den for første gang og andre havde været afsted på sæson med lavineudstyr. Men uanset niveau er det vigtigt at træne med sin bipper, så det ligger på rygraden og teknikken ikke er rusten, hvis uheldet skulle være ude. De tre dages træning indebar forskellige øvelser med en progression i sværhedsgraden fra dag til dag. Den sidste eftermiddag afsluttede vi træningen med en hypotetisk, opstillet ulykke. Forestil dig, at det er lørdag, der er faldet sne hele natten og du er taget på tur i off-pisten, men uventet skrider der en lavine og to af dine veninder er begravet. Nu skal i finde dem hurtigst muligt.
Det ene hold havde gravet to rygsække med én bipper i hver ned, på et afgrænset område. Det andet hold skulle samarbejde om at finde rygsækkene og grave dem frem så hurtigt som muligt. Begge hold klarede opgaven godt og efterfølgende evaluerede vi, hvordan opgaven blev løst. Det var lærerigt for hele holdet og viste også hvor vigtig kommunikation og samarbejde er, selvom situationen er presset.
Som sagt er sikkerhed i off-piste vigtig og meget kompliceret. Derfor er det vigtigt at understrege, at turens bipper-træning, KUN var træning og IKKE en decideret uddannelse eller kursus i off-piste sikkerhed.

Bippertest, Foto: Marie Tvarnø
Bippertest. Foto: Marie Tvarnø

Tour de chambre
Lørdag holdte vi Tour de chambre med tre-retters menu. De tre hytter havde hver forberedt et tema med en madret og nogle aktiviteter som passede til. Til forretten var der pizza, til børnefødselsdag hos Marie, Louise, Juliane, Simone og Nathalie. Der var snørrebånds-konkurrence og vi fik allesammen en gavepose fra Kari Traa, med en lækker træningstop i. Tak for gaven.

Inden vi kunne få serveret hovedretten på herberget hos Camilla, Laura, Ida, Louise og Katrine skulle vi drikke et vitaminskud, smide tøjet og rulle os i sneen. Men vi fik varmen i saunaen og det var dejlig friskt. Til dessert fik vi brunsviger i Villa Villa Kulla hos Pippi, Lone, Rikke R, Emilie, Cecilie og Rikke, hvor vi fandt ud af hvem der var Verdens smidigste Pippi. Det gjaldt om at samle bunden af en mælkekarton op fra gulvet med munden, kun med fødderne i jorden. Fem piger delte titlen.

Kari Traa gaver
Tour de chambre - Kari Traa gaver. Foto: Marie Tvarnø

Find det fandens flow
Det var ikke fest og sjov det hele. Desværre fik vi ingen pudder, men til gengæld fandt de to instruktører Katrine og Emilie masser af stejl opkørt rough ved siden af pisten og sjove ture imellem træerne, til begge hold, som var inddelt efter niveau. Det var rigtig fedt. Uanset snemængderne er bjerget jo en kæmpe legeplads med uendelige muligheder for, hvordan du kan komme ned, men måske fandt de to instruktører nogle lidt for kreative veje nogle gange. Eksempelvis da Lone på en skovtur, kommer lidt for tæt på et træ og skiene simpelthen ikke kan stoppe med at kysse det. Eller ‘the same shit’ - turen, der selvom vi havde kørt den flere gange, og stadig havde fokus på flow ned over, ikke lykkedes. Skiene ville bare bremse og tværstilles - måske var det egentlig hovedet, som fik det til at ske. Vi kæmpede med at overvinde os selv på ‘the same shit’ hele ugen, men det blev aldrig rigtig godt på det stykke. Det gjorde det til gengæld et andet sted..

ShredSisters Freeride Konkurrence
Det er formiddag, vi skal hjem til virkeligheden senere på dagen, men først skal i høre om ugens absolutte højdepunkt. Det var ShredSisters Freeride konkurrence, som var afslutningen på turen og på de tre undervisningsgange vi havde haft de forrige formiddage. Instruktørerne var dommere, og vi kørte ned over et stykke off-piste én af gangen. Vi ville blive bedømt på fem ting. Flow, hastighed, kreativitet, teknik og linjevalg. Den med flest point vandt.

Facet, hvor vi skulle køre lå til højre for en stejl, lang rød piste. I toppen tittede der nogle buske op af sneen, som gav lidt forhindringer. I bunden var der mulighed for at smide nogle lækre sving. Efter et par opvarmingsture var benene varme, alle var klar og konkurrencen gik i gang.

Rikkes jump!
Rikkes jump! Foto: Marie Tvarnø

Kuldegysningerne fra den første dag, hvor pigerne kom susende i flok ned over løjpen vendte tilbage. Nu kørte de modigt én og én ned over stykket og fyrede den af. Den første kørte ud over et drop - selvom vi slet ikke havde hoppet de forrige dage. Resten af holdet fulgte efter ud over droppet, da det blev deres tur. Ingen valgte den nemme vej ned, og to forsøgte sig med en 180 ud over et lille hop i bunden af stykket. Alle smilede over hele ansigtet når de var færdige med deres tur og der blev givet high-fives til alle. ShredSisters’ navn kom virkelig til sin ret! Man kan roligt sige at den bjergside blev flået i småstykker. Alle piger gav den gas ned over og kørte det bedste de kunne. For mig var det et klart billede på at fællesskabet giver mening. Vi var trykke i gruppen, og kunne derfor præstere vores bedste. Og der var ingen undskyldninger for, hvis hun kan, så kan jeg også!

Pigerne fik hvad de kom for: Udfordring, udvikling og et netværk af seje piger på ski, som kun lige er begyndt og stadig har plads til endnu flere piger.

Se flere billeder fra turen her

Åretur 2016